Huidklachten

De eenvoudigst te behandelen huiduitslag is die welke wordt veroorzaakt door een allergische reactie. De uitslag is rood en jeukt hevig. Anti-histamine tabletten kunnen verlichting geven. Als je eenmaal hebt ontdekt wat de allergie veroorzaakt, kun je proberen contact hiermee te vermijden, of de allergie laten behandelen. Maar als blijkt dat de huidklachten niet worden veroorzaakt door een allergie, komt de oorzaak van binnenuit.

Marian raadpleegde mij in het najaar van 2012 met chronische jeukklachten. Bij haar was door bloedonderzoek aangetoond, dat alle vitale organen goed werkten. Ook was er geen allergie aangetoond. Bij het testen met de Bicom zag ik dat bij Marian de Long- en Hartenergie niet in balans waren. Ze vertelde me, dat een aantal maanden eerder haar moeder na een lang ziekbed was overleden. Het jaar ervoor was een intensieve periode geweest met dagelijkse aandacht voor en verzorging van haar zieke moeder.
In de Chinese Geneeswijze zien we de huid als een energetisch systeem, wat voor zijn vitaliteit afhankelijk is van alle andere energetische systemen in het lichaam.
De Longenergie zorgt ervoor dat de huid goed bevochtigd wordt. Luchtwegaandoeningen maar ook zorgen en verdriet, kunnen de longenergie verstoren, met als gevolg een droge of schilferige huid, die ook kan verdikken en eczeemachtige plekken kan gaan vertonen.
In het Hart bevinden zich volgens de Chinese Geneeswijze onze emoties. Verdriet, stress, zorgen, maar ook extreme vreugde kunnen deze energie aantasten. Hierdoor kan een teveel aan energie ontstaat, wat niet goed is voor onze bloedsomloop. Daarom zoekt deze energie zich een weg naar buiten. In de huid kan dan rode jeukende huiduitslag ontstaan.

Marian had van haar huisarts een crème gekregen met corticosteroïden. Dit gaf wel verlichting, maar ze wilde het liever niet meer gebruiken omdat haar huid er dun van werd. Beter is het voor de droogte een neutrale vette zalf te gebruiken, en voor de jeuk een lotion met aloë vera. Wat voeding betreft is het goed om gefrituurde en kunstmatig gezoete producten te mijden.
Bij de behandeling van Marian gaat het om herstel van balans, verwerken van emoties en aansterken van haar energie. Het gaat inmiddels weer goed met haar!

Gepubliceerd in de PolderExpress – mei 2013

 

© Hanneke Visser